W Europejskim Dniu Zdrowego Jedzenia i Gotowania, czyli 8 listopada, odbyły się pierwsze zajęcia kółka kulinarnego. Dzieci z grupy świetlicowej, pod opieką nauczycieli, przygotowywały w tym dniu zdrowe sałatki owocowe. Przynieśliśmy na zajęcia owoce, miseczki, deseczki, serwetki, obieraki oraz fartuszki. Każdy robił sałatkę taką, jaką lubi najbardziej. Znalazły się w nich: jabłka, gruszki, truskawki, maliny, borówki, granaty, kiwi, banany i nawet khaki. Dodaliśmy także orzechy lub migdały. Wszystkie dzieci bardzo mocno się napracowały, a na efekty w postaci kolorowych sałatek nie trzeba było długo czekać. Przy tym wszyscy miło spędzili czas.
Pamiętaj!
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
Organizatorzy: Krystyna Sapia, Anita Wawroszek